top of page

Van verwenbad tot verwenweek: dagbesteding team 3 in De Boskant

 

Vanuit dagbesteding team 3 in Zwalm bieden wij dagelijkse activiteiten aan voor de cliënten van De Boskant. Dit zijn cliënten met een hogere ondersteuningsvraag op vlak van verzorging. De laatste jaren zagen wij een verschuiving in ons activiteitenaanbod. Waar we vroeger vooral werkten vanuit de ateliers in De Beekmeers, zijn wij nu sterk geïntegreerd in de werking van De Boskant. Wij bieden in de eerste plaats activiteiten aan in het gebouw zelf, maar zijn ook betrokken bij de maaltijden en verzorgingsmomenten. 

Corona: bubbelwerking

De voorbije jaren werd onze werking en ons leven in het algemeen sterk beïnvloed door Corona. Ieder huis werd een gesloten bubbel waar enkele medewerkers van de dagbesteding aan gekoppeld werden. Activiteiten in grote groep of met cliënten uit verschillende bubbels samen konden niet meer doorgaan. Dit bracht grote beperkingen met zich mee, maar al gauw bleek dit ook wel voordelen te bieden. Aangezien wij als medewerker dagbesteding effectief aanwezig waren in de huizen, kregen wij een ander beeld van de momenten en wijzen waarop wij de cliënten konden bereiken. Sommige cliënten waren na het ontbijt direct klaar om aan een activiteit te beginnen, anderen moesten eerst nog even bekomen van de verzorging. Bij de meer hulpbehoevende cliënten konden we gemakkelijker een moment aangrijpen waarop we zagen dat ze toegankelijk waren voor een individueel aanbod. Door minder heen en weer te moeten gaan naar het ateliergebouw, wonnen we ook heel wat tijd. Als je weet dat veel van de cliënten in een rolwagen zitten, moesten we toch wel een aantal keer heen en weer om iedereen daar te krijgen. 

’s Morgens werd er ondersteund bij het ontbijt en de verzorging. Cliënten die in bed bleven, kregen hun ontbijt aangeboden op de kamer, wat vaak een mooi contactmoment opleverde. Ondertussen kon een andere medewerker een verwenbad aanbieden. Naast het genieten van het heerlijk warme water, wordt er ook gewerkt met aroma’s, lichtprojecties en rustgevende muziek. Voor vele cliënten was dit de ultieme ontspanning.

Afbeelding3.jpg

Ook bij het middagmaal waren wij aanwezig om te ondersteunen waar nodig. In de voor- en namiddag was er tijd voor activiteiten. Individuele momenten werden afgewisseld met groepsactiviteiten binnen de eigen bubbel. Individuele momenten werden aangeboden in de leefruimte of op de kamer. Wij investeerden in verschillende mobiele snoezelelementen. Die kunnen we aanbieden waar die cliënt zich op dat moment bevindt. Dit gaat bijvoorbeeld over lichtprojectie, een aromaverstuiver, rustgevende muziekinstrumenten, enzovoort. Groepsactiviteiten waren onder andere spelatelier, crea-activiteit, keukenatelier, muziekmomenten… variatie genoeg! Deze gingen door in de leefruimte zelf of in nabijgelegen ruimtes. Voor sport en snoezelen in groep gingen we nog wel naar De Beekmeers.

'De laatste jaren zagen wij een verschuiving in ons activiteitenaanbod. Waar we vroeger vooral werkten vanuit de ateliers in De Beekmeers, zijn wij nu sterk geïntegreerd in de werking van De Boskant '

Na Corona: aangepast aanbod

 

Toen alle coronamaatregelen werden opgeheven, kozen we ervoor om de oude ‘atelierwerking’ te combineren met de ‘coronawerking’ om zo blijvend een aangepast aanbod te kunnen bieden op maat van de cliënten. 
De bubbels werden terug opengesteld waardoor wij opnieuw konden werken als een team met 5 medewerkers. Maar de geïntegreerde werking bleef bestaan. De maaltijdondersteuning en verwenbaden werden zowel door de cliënten en medewerkers van de groepen als positief ervaren, dus deze moesten zeker blijven. 
Daarnaast vonden we een evenwicht in het bieden van individuele activiteiten en groepsactiviteiten zowel voor de cliënten van H9-10 als van H11-12. Ook het aantal activiteiten in het gebouw van De Boskant zelf en die in De Beekmeers werden meer in evenwicht gebracht. Zo kunnen cliënten die liever ter plaatse blijven, activiteiten meevolgen aan huis. Andere cliënten genieten er dan weer van om eens naar De Beekmeers te gaan en daar andere cliënten en medewerkers te ontmoeten.

 

De Boskant werd ook opnieuw opengesteld voor cliënten dagcentrum. Zij nemen deel aan het dagelijkse leven van de huizen, maar blijven hier niet slapen. ’s Morgens komen zij aan met de bus of met eigen vervoer en na de activiteiten in de namiddag gaan zij terug naar huis. Sommige van hen hebben een RTH budget en komen 1 of 2 dagen in de week. Anderen komen van maandag tot vrijdag.
Eén van de sterke punten van ons team zijn zeker en vast onze thema-activiteiten. Naast jaarlijks terugkerende thema’s zoals Pasen, Halloween en Kerst, creëerden we de afgelopen jaren onder andere een verwenweek, een midzomerfeest of een gezonde week. De vele foto’s daarvan bewijzen hoe de cliënten daarvan genieten! Ook onze vrijwilligers zijn opnieuw van harte welkom na corona. Wij, als begeleiders, maar zeker ook de cliënten zijn ontzettend dankbaar voor hun enthousiaste hulp bij activiteiten of uitstappen.
Wij onthouden alvast dat de voorbije coronaperiode ons ook wel nieuwe inzichten bood in onze werking. Zo blijven wij ons aanpassen aan de cliënten en de maatschappij rondom ons. Wij blijven onszelf uitdagen om een aanbod op maat te creëren voor iedereen die bij ons aanklopt.

 

Fien De Vos
Ergotherapeute dagbesteding team 3
 

Afbeelding1.jpg
Afbeelding2.jpg
ESS.jpg
© Copyright vzw De Bolster
Collectieve rechten en plichten.jpg
BOLSTRO-Definitief-versie 1-vector-3.png
Flyer Streekmotor23.jpg

31/05/2023

Derde editie Takeaway Zwalm van start!

Op 30 juni, 1 en 2 juli organiseren we onze derde takeaway in Zwalm! Voor het derde jaar op rij organiseren we een takeaway met heerlijke maaltijden die door onze eigen keukenploeg bereid zijn.

Het aanbod bestaat uit verschillende hoofdgerechten, aperitief, bijpassende wijn en een lekker dessert gebakken door de cliënten van ons arbeidscentrum in Gavere.

02/05/2023

Buurten in De Bolster Zwalm: steun ons project!

We dromen van een tuin in Zwalm waarin cliënten én buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten om te sporten, te ontspannen, te spelen en te ontdekken.

Op onze wishlist staat een petanquebaan en rolstoelvriendelijke picknicktafels.

Om dit te realiseren willen we samen 5000 euro verzamelen.

Help jij mee dit project te realiseren? Lees hier meer!

05/06/2023

Buurtfeest Kluisbergen 2023

Op dinsdag 4 juli 2023 organiseren we een buurtfeest in onze vestiging Kluisbergen. Hierbij willen wij graag onze buren in Kluisbergen uitnodigen om samen met ons een iets lekker te eten, te drinken en elkaar beter te leren kennen!

Flyer Voet en Velo (1).jpg
Takeway_1.jpg
Affiche Buurtfeest Kluisbergen 2023.jpg
bottom of page