top of page

Vzw De Bolster opent Bolsterroute in Kluisbergen

 

Aan de vestiging van vzw De Bolster in Berchem is een wandelroute geopend waarvan ook mensen in een rolstoel of met een rollator probleemloos kunnen genieten. “En dat is geen evidentie”, zegt één van de initiatiefneemsters Evelyne Drappier. 

Burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) kwam het officiële lintje doorknippen, waarna de leerlingen van de naburige scholen en de cliënten van De Bolster zelf het parcours gingen verkennen. Er zijn twee afstanden: 2 en 5 kilometer. Het initiatief voor de Bolsterroute werd genomen door drie woonbegeleidsters van De Bolster.

 

Evelyne Drappier: “Mijn twee collega’s Sylvie en Fien werken in andere vestigingen als ikzelf. De bedoeling is dat we elk in onze Bolsterplek een wandeling uitstippelen. Kluisbergen bijt dus de spits af. Aan de basis lag een innovatieproject rond wandelen.
Dat is sedert corona weer erg in trek. 10 000 stappen zetten per dag is voor velen een streefdoel geworden. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. En als je dan met een rolstoel of rollator de weg op kan, bots je ook vaak op het probleem dat de paden en wegen niet altijd aangepast zijn aan mensen met een beperkte mobiliteit.”

downloaden (1).jpg

Burgemeester Willequet opende de Bolsterroute. © RV

"Als je dan met een rolstoel of rollator de weg op kan,
bots je ook vaak op het probleem dat de paden en wegen niet altijd aangepast zijn aan mensen met een beperkte mobiliteit”, Evelyne Drappier.

downloaden.jpg

Op weg voor 2 of 5 kilometer zonder hindernissen voor rolstoelgebruikers. © RV

Met steun van de handelaars

Bij vzw De Bolster weten ze daar alles over. Vanuit die praktijkervaring is de Bolsterroute ontstaan.
Evelyne: “We stippelden een toegankelijke wandelroute uit die vertrekt en aankomt aan een vestiging van De Bolster. De route kan bewandeld worden door bewoners en medewerkers, maar evenzeer door familie, vrijwilligers, buurtbewoners of toeristen. De eerste route is uitgewerkt voor de gemeente Kluisbergen. Samen met het gemeentebestuur werd een wegwijzer ontworpen die, mits aanpassen van het logo van de desbetreffende gemeente, overal gebruikt worden. Bijkomend bevat de wegwijzer een QR-code die de mensen doorverwijst naar de website van De Bolster. We konden ook rekenen op de samenwerking met de lokale handelaars. Die hebben de aankoop van enkele rolstoelvriendelijke picknickbanken langsheen de route gesponsord.”

Bronvermelding: Het Laatste Nieuws