top of page

Maak kennis met Lieven

 

Hoe lang werk je reeds in De Bolster Zwalm? Heb je steeds in het team sport gewerkt of
heb je ook in andere diensten gewerkt?

Ik ben begonnen in 1991 in het toenmalige Mariaheem. Ik was toen al met sport bezig en
gaf o.a. al zwemles aan kindjes en ook voetbaltraining in De Pinte. In 1991 kreeg ik de kans
om te starten in het dagcentrum in Gavere bij Linda Vens (het toenmalige hoofd van het
dagcentrum). Samen met Marieke De Croo stond ik in groep 2. De hooftaken waren koken,
dansen, knutselen en natuurlijk ook bewegen. Elke namiddag was er wel iets van sport;
zwemmen, rolwagensport, turnen, wandelen en balsporten. Marieke bleef toen in groep 2
en ik ging sporten met de cliënten. Ik heb ook voor een korte periode (2 maanden) gewerkt
in het begeleid wonen. Dit was een leuke ervaring, maar sporten met de cliënten deed ik het
liefste. Sinds 1992 werd het sporten ook mijn hoofdtaak, waarbij we voor elke doelgroep een
volledig weekaanbod uitwerkten. Ik was verantwoordelijk voor de sport in Gavere terwijl Inge
Dekie de sport gaf in de vestiging in Zwalm. We moesten elkaar constant opbellen en met
elkaar overleggen, dus volgde de logische keuze om samen een sportbureau te starten in
Beerlegem.

Eigenlijk zie ik mijn job niet echt als werken, omdat ik iets doe wat ik gewoon heel graag doe. Mensen, kinderen, personen met een beperking laten genieten door te bewegen/sporten en ze proberen te laten groeien, sterker maken in hun sport (discipline). Bijna elke dag ga ik op zoek naar nieuwe spelletjes, hulpmiddelen of probeer ik zelf iets te ontwikkelen met materiaal die ik vind/zoek.

Welke werkervaringen had je vooraleer je in De Bolster begon te werken?
Eigenlijk was Mariaheem mijn eerste officiële werkgever. Voor ik in Mariaheem begon, ging ik vrijwillig mee met sportclubs, hielp ik bij sportclubs, gaf ik voetbaltraining, gaf ik zwemles en stond ik in voor de begeleiding van kinderen tijdens sportkampen

Wat vind je ervan om te werken in de sector voor personen met een verstandelijke beperking?
Super! Ik kan oprecht zeggen dat ik elke dag met plezier naar De Bolster kom, al kost de algemene werking en de organisatie m.b.t. de atleten/cliënten ons véél energie. Onze groepen worden steeds complexer en het aantal deelnemers groeit alsmaar. Vaak moeten we thuis de trainingen in elkaar steken en zorgen de vele jaarlijkse, externe initiatieven (samenwerking met de scholen, het organiseren van de eigen competities en de sportdagen) voor extra druk. Toch weegt dit niet op tegen de warmte, het plezier, de puurheid en de energie die we binnen het team sport krijgen door samen met onze atleten te sporten. Het is gewoon super leuk werk.

De vestiging Zwalm sta je bekend als een gedreven medewerker sport. Speelt sport ook een belangrijke rol in je privé leven? Zo ja, op welke manier?
Zelf sporten doe ik tijdens de uren met onze atleten/cliënten, maar op privévlak is er weinig tijd. Toen ik jonger was ging ik na de uren zelf ook nog sporten; ik ging fietsen, speelde voetbal, minivoetbal, tennis en ging wekelijks ook nog zwemmen. Nu ga ik wekelijks naar het voetbal kijken met mijn zoon Bram, die in het nationale voetbal speelt en daar kruipt ook heel wat tijd in. En scouting (bekijken van spelers) in het voetbal blijft ook een passie van mij. Sport is en blijft een passie voor mij. De belangrijkste dingen in mijn leven zijn VKS (Vrouw, Kindjes en Sport).

Je vormt al enkele jaren een onafscheidelijk professioneel duo met Inge Dekie. Nog niet zolang geleden heeft Frederik De Clercq het team sport In versterkt. Kan je je relatie met je collega’s eens omschrijven? Hoe verloopt de samenwerking? Heeft elk van jullie specifieke taken binnen het sportaanbod?
Eerst en vooral ben ik heel blij en trots op mijn 2 collega’s. Met Inge heb ik alle vele watertjes doorzwommen en vormen we samen “nen sporttandem”. We hebben samen het sportaanbod uitgebouwd, buitenlandse reizen getrokken met Special Olympics Belgium als ‘head of delegation’, vormingen gevolgd, een 100-tal externe sportdagen georganiseerd, trainingen in elkaar gestoken, gelachen, zware momenten gekend maar vooral veel fantastische momenten beleefd. We hebben elkaar altijd gesteund en constant samengewerkt om binnen De Bolster  (en voor externe organisaties) er steeds het beste van te maken op sportvlak. Inge en ik hebben elk onze sterke en minder sterke punten, maar we vullen elkaar perfect aan.

Frederik heeft ons team begin dit jaar versterkt en is de youngster in ons team. Met Frederik erbij kunnen we ons sportaanbod nog uitbreiden. Frederik was niet volledig nieuw binnen het sportteam, want hij ging al jaren mee zwemmen en is ook meegegaan naar De Special Olympics.
Een goeie 15 jaar geleden kreeg ik van Frederik nog judo-les toen hij hier stage deed. Frederik maakt een racefiets van onze sporttandem, waardoor we nog meer atleten/cliënten kunnen bereiken.

Er is veel te doen op vlak van sport binnen De Bolster Zwalm. Kan je het gehele aanbod vanuit de sport eens beschrijven (sportaanbod, bezoek scholen, Special Olympics,…)?
Binnen het algemene sportaanbod trachten we in de eerste plaats iedereen binnen De Bolster minstens 1 keer per week aan het bewegen te krijgen met een aanbod op maat. Hiervoor werken we samen met collega’s die binnen hun eigen team ook beweging geven. Ons bewegingsaanbod aanbod bestaat uit: wandelen, fitness, zwemmen, dans, snoezelzwemmen, atletiek, badminton, tennis, bocce, bowling, sport en spel, fietsen, hockey, netbal, voetbal, yoga en relaxatie.

Daarnaast staan we ook in voor verschillende externe organisaties/initiatieven zoals bv. de Special Olympics, een 4-daags sportfeest waar we een gans jaar naar toe werken. Tevens organiseren we 6x per jaar een sportintegratiesportdag met een lagere school (waarvan 3x bij ons). Er is een netbalcompetitie die we samen met 6 andere sportclubs organiseren en die een gans jaar loopt in de sportzaal van Kruishoutem. Er zijn Bocce-wedstrijden in onze sportzaal tussen clubs uit onze regio. Eénmaal per jaar gaat er een sneukeltocht per fiets door i.s.m. SASPO. We organiseren verschillende initiatieven in samenwerking met de burensportdienst Schelde/Leie (o.a. bowling, een sinterklaaswandeling en een omnisportdag). Er zijn zwemwedstrijden in Merelbeke die door ons worden ingericht tussen Zonnehoeve, Borgwal en ons team.

Er zijn heel wat nieuwe initiatieven waarmee we bezig zijn, zoals o.a. de wedstrijden en toernooien binnen het G-voetbal en de Lentewiebels (dit is een sportdag i.s.m. Het Sint-Bernardus-college uit Oudenaarde). Daarnaast hebben we nog een aantal mogelijke ideeën, maar we willen eerst de mogelijkheden bekijken binnen ons team om dan later alles kenbaar te maken. Eens de tijd rijp ,komen we er mee naar buiten, maar we weten alvast wat gedaan!

Indien je één moment moet beschrijven binnen je job die je steeds zal bijblijven… welke zou dit zijn?
Dit is niet zo eenvoudig om te benoemen. De afgelopen 27 jaar zijn soms met een traan verlopen, maar meestal met een brede  glimlach.
Eén moment kan ik er niet uitpikken. Alles was eigenlijk tot nu toe één heel mooi moment.

Het team sport ligt niet stil; de Special Olympics in Schotland zijn nog maar pas achter de rug en er is al nieuws van een heuse Bolsterploeg in het G-voetbal. Vanwaar jouw/jullie drive m.b.t. deze initiatieven?
Onze droom is om het sportaanbod binnen De Bolster te blijven uitbouwen en te vernieuwen waar nodig. Tevens trachten we om personen met een verstandelijke beperking de weg naar De Bolster te wijzen. De G-voetbalpoeg was en is, gezien mijn persoonlijke passie voor het voetbal, niet vreemd. We trainen nu 2 maanden en we kregen reeds een 20-tal externe vragen om aan te sluiten bij onze ploeg.

Wat de Special Olympics betreft hebben we in de afgelopen 15 jaar verschillende buitenlandse reizen gemaakt met de nationale ploeg (hierover later meer). We willen hiermee de naam van De Bolster op de sportkaart zetten en onze atleten/cliënten de ervaring van hun sportleven bezorgen. We mochten door onze sportprestaties reeds bij de koning gaan, kwamen live op televisie en verschenen verschillende malen in de krant. Al deze zaken kunnen alleen maar ten goede komen van De Bolster en zijn atleten/cliënten. Om zo’n buitenlandse organisatie te realiseren, dienen we er veel vrije tijd in te steken en hebben we veel steun nodig van sponsors/collega’s/vrienden en natuurlijk onze eigen partners. We zijn hun alvast heel dankbaar! Indien we binnen “ de Special Olympics” opnieuw worden gekozen als ‘coach’ of als ‘head of delegation’, gaan we de kans zeker niet laten liggen om opnieuw met één of enkele van onze atleten deel te nemen aan een wedstrijd in het buitenland.

Om met Special Olympics Belgium (de nationale ploeg) mee te kunnen naar het buitenland moet je voldoen aan heel wat voorwaarden en mag je als atleet super trots zijn om verkozen te worden. Zoals in elke sport vallen er telkens heel wat atleten af, en moet je hard werken en een dosis geluk hebben om erbij te mogen/kunnen zijn. Om als ‘coach’ of ‘head of delegation’ gekozen te worden, moeten we ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten we onze werkwijze kunnen voorleggen, dienen we administratief in orde te zijn en moeten we kunnen aantonen op welke manier we de atleten  trainen/testen/volgen en motiveren. En natuurlijk de visie van Special Olympics volgen. “Als het kriebelt moet je sporten” was ooit de slogan van Bloso. Wel, die is nog steeds van kracht voor ons team sport. Frederik, Inge en ik blijven constant op zoek naar een beter sportaanbod. Zo hebben wij ook onze slogan “One team, One dream…..Sport”

Lieven De Borghgraeve.jpg
ESS.jpg
© Copyright vzw De Bolster
Collectieve rechten en plichten.jpg
Infonamiddag vzw De Bolster 2022.jpg
Rommelmarkt Kluisbergen.jpg
Fuif De Bolster.jpg

24/03/2023

Verkiezingen gebuikersraad

Voelt u zich aangesproken als wettelijke vertegenwoordiger om lid te worden van de gebruikersraad De Bolster Kluisbergen, stel dan gerust uw kandidatuur. 

Indien u zich als wettelijke vertegenwoordiger zelf géén kandidaat wil stellen, kan u de kandidaatstelling ook doorgeven aan een naaste verwant, zoals (schoon)broer of (schoon)zus van de cliënt.

20/03/2023

Voet en Velo Zwalm

Op zondag 18 juni gaat de fiets en wandelhappening "Voet en Velo" door in Zwalm! Dit is een samenwerking tussen Vriendenkring vzw De Bolster, Landelijke Gilden Zwalm en Ferm Beerlegem

Verken molengemeente Zwalm per fiets of te voet! Vertrek en aankomst in cafetaria BOLSTRO van De Bolster (achter de kerk van Beerlegem)

10/03/2023

Medewerkers 
De Bolster worden innovatieversnellers

Vzw De Bolster ging aan de slag. Laat je inspireren en hoor hoe het team van vzw De Bolster innovaties ontwikkelen die een maatschappelijke impact creëren 🤩

Bolstertreffen.jpg
BOLSTRO-Definitief-versie 1-vector-3.png
VOET EN VELO AFFICHE A5.jpg
bottom of page